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  1. 東北公益文科大学総合研究論集
  2. 第6号

「最上紅花のはなびら入り庄内大豆」と「庄内柿酢」の抗酸化作用と健康について

https://koeki.repo.nii.ac.jp/records/116
https://koeki.repo.nii.ac.jp/records/116
f38ba21b-171c-4cca-a6fb-782103801085
名前 / ファイル ライセンス アクション
6-pa85-96.pdf 6-pa85-96.pdf (1.2 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2007-11-18
タイトル
タイトル 「最上紅花のはなびら入り庄内大豆」と「庄内柿酢」の抗酸化作用と健康について
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 平松, 緑

× 平松, 緑

WEKO 246

平松, 緑

Search repository
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 247
姓名 Hiramatsu, Midori
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 The Shonai plains have rich products of fruits, vegetables, and edible plants. Antioxidants are needed for protection against aging and lifestyle-related diseases. For showing people in Yamagata how they have healthy food, we examined antioxidant activity as a marker of free radical scavenging action in (1) a mix powder of Shonai-soybean and Yamagata-prefectural safflower flower, and (2) Shonai-persimmon vineger. Free radical scavenging activity of 1, 1-dipheny1-2-picrylhydrazyl (DPPH) radical was analyzed using electron spin resonance spectrometry. (1) The mix powder of Shonai-soybean and Yamagata-prefectural safflower flower showed higher scavenging activity compared with a powder of black soybean from Hokkaido in Japan, and the scavenging activity was dose-dependent by addition of sufflower flower. (2) Scavenging activity of Shonai-persimmon vinegar was compared with other three kinds of vinegar, that is, rice vinegar, Kurosu from Kagoshima prefecture and Valsamico-vinegar from Italy. The activity of Shonai-persimmon vinegar was about 1,000 times higher than rice vinegar. The scavenging activity was 10 times higher than Kurosu. It was surprising that Valsamico-vinegar was about 100-1,000 times higher than Shonai-persimmon vinegar. These results suggest that processed foods consisting of a mix of Shonai-soybean and safflower flower, and Shonai-persimmon vinegar are high antioxidant foods for health, and Valsamico-vinegar is excellent as antioxidant vinegar.
書誌情報 東北公益文科大学総合研究論集 : forum21

号 6, p. a85-a96, 発行日 2003-12-15
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11549961
その他の言語のタイトル
その他のタイトル Antioxidant activity of processed foods from the Shonai plains in Yamagata prefecture - A mix powder of Shonai-soybean and Yamagata-prefectural safflower flower (Mogamibenibana), and Shonai-persimmon (Hiratanenashi-gaki) vinegar
タイトル(ヨミ)
その他のタイトル モガミ ベニバナ ノ ハナビラ イリ ショウナイ ダイズ ト ショウナイ カキズ ノ コウサンカ サヨウ ト ケンコウ ニツイテ
出版者
出版者 東北公益文科大学
出版者(ヨミ)
値 トウホク コウエキ ブンカ ダイガク
別言語の出版者
値 Tohoku University of Community Service and Science
資源タイプ
内容記述タイプ Other
内容記述 論文(Article)
資源タイプ・ローカル
値 紀要論文
資源タイプ・NII
値 Departmental Bulletin Paper
資源タイプ・DCMI
値 text
資源タイプ・ローカル表示コード
値 2
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Ver.1 2023-05-15 12:51:12.827745
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